Evert Ruisch
Integral NLP master life coach

Verdriet, een gebroken hart hebben

Het behoeft eigenlijk geen uitleg, iets of iemand verliezen doet goed zeer.

verdriet rouwen liefde verlies

Verdriet om liefde, gemis en rouw gaan (soms) zo ver dat je denkt gek te worden. Sommige mensen hebben ook echt het gevoel dat hun hart gebroken is als iemand er niet meer is. Ze voelen het als het ware in hun borstkas, daar waar hun hart zit. Niet voor het eerst zal iemand liever willen sterven dan blijven leven. Ik weet dat uit eigen ervaring  dat je hiervan kan herstellen.

Tijd heelt alle wonden (mits)

Eigenlijk heb je geen hulp nodig om je gebroken hart weer te laten fuctioneren. Tijd heelt wonden mits je in staat bent je lichaam en geest goed te verzorgen Trek je niet terug uit het (sociale) leven, dan komt er heus dat moment waarop die rauwe pijn uit je lichaam trekt. Je zal degene niet vergeten en het is goed als de emotionele pijn af neemt. Hierna kan je iemand herinneren zoals je wilt.

Verdriet om liefde of rouw, is er verschil?

Iedereen en elke situatie is uniek en dus ook elk proces van herstel zal dus anders verlopen. Verdriet en rouw hebben veel met elkaar gemeen.

In alle drie de gevallen rouw je om het verlies en ervaar je verdriet en gemis. Tijd, eventueel een beetje hulp kunnen je weer laten opleven en een goed leven hebben.

Wat doe ik aan de pijn?

Het verdriet hoeft ook niet op een therapeutisch verantwoorde manier verwerkt te worden. De pijn is een natuurlijk proces die gewoon gevoeld moet worden. De emotionele pijn komt met een buslading en gaat met golven langzaam uit je systeem. Er zijn geen shortcuts. Ben je gezond? Blijf doorademen, eten en slapen, dan overleef je het wel.

De mens is geneigd om aan de pijn te willen ontsnappen en (soms) ondoordachte keuzes te maken. Denk aan het gemis opvullen met een nieuw huisdier, nieuwe relatie of een greep naar eten, drinken en/of drugs. Deze ontsnapping maakt je pijn tijdelijk verdraagzaam, maar hinderen het verdriet proces goed te verwerken.

Wat heb ik nodig?

Er is op zich niks speciaals nodig om de verdrietige periode door te komen. Wat je nodig heb is een geduldige vriend of vriendin bij wie je kunt uithuilen of je verhaal kwijt kunt. Het is vooral het kunnen delen en doorvoelen van het leed dat zo heilzaam is. Zolang als je je proces maar in gaat en door zet is tijd alles wat je nodig hebt.

Een proces van verdriet kan en mag best korter en je kan soms best wat hulp gebruiken. Ik help je (counseling) de juiste keuzes te maken en focus te houden. Ik help je de pijn te dragen en geef je de ruimte voor je verhaal. Je heb geen therapie nodig, iedereen kan op enig moment vast lopen. Je staat er niet alleen voor.

evert ruisch dianti nlp coaching en advies r

Blijf niet rondlopen met de pijn. Voel je vrij om te praten en lucht je hart. Je hoeft je nergens voor te schamen, ik behandel iedereen met respect.

Ben je toe aan wat hulp, toe aan een frisse start? Ik kijk uit naar je berichtje.

Laat mij weten welke dag en dagdeel je uit komt en ik neem contact met je op.

* gemarkeerde velden zijn noodzakelijke gegevens, ik verstuur je geen spam.