Evert Ruisch
Integral NLP master life coach

Vastlopen, je werk, gezin, relatie, leven of in je hoofd.

vastlopen gezin werk relatie hoofd

Je kunt het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over bepaalde dingen. Misschien wil je het wel, maar het lukt gewoon niet. Of dit nu thuis of op je werk is, je kunt overal vastlopen. Vaak is het wel zo dat het ene op het andere inspeelt en je zo vast bent gelopen in verschillende situaties of op verschillende plekken.

De oorzaken van vastlopen

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor je kan vastlopen. Bij iedereen verschilt het wel wat, maar vaak hebben oorzaken onderlinge overeenkomsten.

Vastlopen: de situaties

Vastlopen in je werk

Natuurlijk heeft iedereen soms wel eens totaal geen zin om naar het werk te gaan. Maar als je nu niet meer uit die sleur komt. Kan het zijn dat je bent vastgelopen in je werk of in je carrière? Het kan voelen alsof je op een dood spoor zit. Maar hoe merk je dat nu eigenlijk op?

Herken je jezelf in meerdere situaties? Vraag jezelf dan eens af of deze baan echt wel voor jou bestemd is. Vraag jezelf eens wat jij nu echt belangrijk vindt op je werk. Als jij nu dingen opnoemt die niet voorkomen op je huidige werk, wil je verder vastlopen of is een carrière switch een optie? Onmogelijk? Duik het internet op en zoek naar wat wel mogelijk en bij jou past. En onthoudt; je bent nooit te oud om te leren!

De thuissituatie

Als thuis de situatie niet optimaal is, werkt dit meestal ook uit naar werk of studie. Vaak heeft het ene een domino-effect op het ander, daarom is het belangrijk om te kijken of je je vastgelopen voelt en te bekijken hoe je dit kunt laten verdwijnen voordat het domino-effect zich gaat uitbreiden. Je voelt je niet meer 100% op je gemak en ben sneller afgeleid. In gedrag ga je van spontaan naar terughoudend. Ook kan een thuissituatie ervoor zorgen dat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Als de focus niet op je werk of studie is te houden is vastlopen een kwestie van tijd.

Vastlopen in relatie en/of gezin

Je kunt ook vastlopen in een relatie en/of je gezin. Misschien merk je het zelf niet, maar situaties als veel ruzies, discussies en zelfs (verbaal) geweld kunnen een verschijnsel zijn dat je bent vastgelopen. Het hoeft geen grote crisis zijn zoals een affaire, een verhuizing of een nieuwe baan. Maar het kan ook komen opzetten als iets geleidelijk. Het schip lijkt te zinken, maar je hebt geen idee hoe je dat kunt tegenhouden. Mocht je denken dat je relatie is vastgelopen, moet je jezelf bepaalde vragen stellen.

Bedenk goed wat je precies wilt of wat jullie precies willen. Mocht het niet alleen of met zijn tweetjes lukken, dan kan hulp van buitenaf zoals counseling of relatietherapeut misschien nog een oplossing bieden.

Vastlopen op gevoel

Als je jezelf vaker de vraag stelt “Wie ben ik eigenlijk?” dan kan het zijn dat je last hebt van een vastgelopen gevoel. Je weet niet meer precies wie je bent, wat je doet en waarom je je gedraagt zoals je doet. Als dit lang duurt, kan het leiden tot een identiteitscrisis wat ertoe leidt dat je heel onzeker bent over wie je zelf bent.

Dit heeft vaak niet alleen impact op jou als persoon, maar ook op je directe omgeving. Een vastgelopen gevoel leidt vaak tot andere dingen die vastlopen, zoals je relatie of je werk, wat tot alleen maar meer problemen leidt. Mocht je zelf niet van dit gevoel afkomen, zoek dan hulp bij een naaste die je in vertrouwen kunt nemen, of laten we samen kijken wat hier in is te veranderen.

Vastlopen in je hoofd

Je weet het gewoon allemaal niet meer of je hebt het gevoel dat je verdwaalt in negatieve gedachten. Weet je nog hoe je hieruit kan komen? Hoe kom je daar vanaf?

Vastlopen in het leven

Oké, je hebt officieel nergens meer zin in. Bij voorkeur ben je alleen of lig je de hele dag in bed en wil je niemand spreken. Naar het toilet gaan of iets eten en drinken is noodzakelijk kwaad. Je wilt gewoon niet meer en je weet niet meer wat je niet of wel wilt. Als je hier last van hebt, zorg dan dat het gaat veranderen. Dit gevoel van vastlopen kan namelijk gevolgen hebben die heel erg lastig zijn om uit te komen. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out of een depressie. Praat met mensen ook al wil je dat helemaal niet, maar zorg ervoor dat je er niet alleen voor staat.

De gevolgen van vastlopen

Niet iedereen en niet elk hoofd heeft dezelfde uitwerkingen op een bepaalde gebeurtenis. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die vaak overeenkomen met elkaar of op elkaar lijken als iemand zich vastgelopen voelt. Welke zijn dit dan eigenlijk?

Vastgelopen? De oplossing

Voelt het alsof je bent vastgelopen in je leven, op je werk, je relatie, in je hoofd? Of voelt het alsof het allemaal teveel aan het worden is? Dan is één ding heel erg belangrijk, weet dat je er niet alleen voor staat. Niemand hoort zich zo te voelen.

Als je iemand in vertrouwen uitlegt hoe je je voelt, bijvoorbeeld iemand uit je familie, je vriend(in) of een goede collega, dan wil diegene je echt helpen. Zij willen ook dat jij je gelukkig voelt en dat je je niet alleen voelt. Ga doen wat je leuk lijkt, neem contact op met oude vrienden en klets gezellig bij. Als je met anderen bent, kun je vaak je gevoelens niet opkroppen en ben je verplicht om te praten.

Mocht het met deze hulp niet lukken, neem dan contact op met en dan gaan we samen aan de slag. Zorg ervoor dat jij jezelf op nummer één zet, en het zal hoe dan ook goed gaan komen. Samen doen we er alles aan om te zorgen dat je je niet alleen gaat voelen, want dat maakt meestal het negatieve gevoel alleen maar erger.

Ben je er klaar voor om jezelf los te knippen?
Als je hier ben aanbeland heb je de tijd gehad om stil te staan bij je huidige situatie. Blijf je bij de pakken neerzitten, of ga je je huidige situatie gebruiken om een beter leven op te bouwen? Je komt niet vooruit door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen.
evert ruisch dianti nlp coaching en advies r

Blijf niet rondlopen met wat je bezighoudt. Voel je vrij om te praten en lucht je hart. Je hoeft je nergens voor te schamen, ik behandel iedereen met respect.

Ben je toe aan inspiratie, toe aan een frisse blik? Ik kijk uit naar je berichtje.

Laat mij weten welke dag en dagdeel je uit komt en ik neem contact met je op.

* gemarkeerde velden zijn noodzakelijke gegevens, ik verstuur je geen spam.