Uitstelgedrag, lang niet zo onschuldig

Sommige mensen stellen zaken uit, juist omdat ze beter presteren onder druk. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is moeilijk om dit geheel aan onszelf toe te schrijven, er komen dagelijks veel laagdrempelige afleidingen op ons af.

Van uitstel komt afstel, frustrerend en niet geheel onschuldig.

Uitstelgedrag maakt het vaak  alsmaar lastiger om daadwerkelijk te beginnen. Stel je dingen uit en ontstaan daardoor problemen? Dan is uitstelgedrag niet meer onschuldig. Enkele kenmerken van uitstelgedrag:

 • Je raakt het overzicht kwijt, problemen stapelen zich op en je gaat situaties uit de weg.
 • Je bevindt je in een vicieuze cirkel. (voel je je minderwaardig?)
 • Je uitstelgedrag levert je stress op.
uitstelgedrag NU niet uitstellen uitstel is afstel

Ook ik ben ermee bekend.

Uitstelgedrag kan bijdragen dan wel leiden tot een depressie of burn-out. Mooie reden om ermee aan de slag te gaan. Ik krijg niets uit m’n handen, ook ik ken het.

Ik heb vrijwel altijd zin om te werken. Maar niet altijd voor de specifieke taak die op dat moment nodig is. Ik ben artikelen aan het schrijven maar afleiding is leuker en/of makkelijker. En daardoor merk ik dat over ga tot uitstelgedrag.

 • Ik werk de website structuur maar even bij. Ik werk de website structuur maar even bij.
 • Ik heb nutteloze Google searches uitgevoerd.
 • Ik heb gecheckt of er nog leuk nieuws was.
 • Ik heb een paar mooie foto's gespot op social media.
 • Ik heb mezelf geprobeerd te pushen.
 • Ik heb gewisseld van muziek en volume.

Argh, vermoeiend, frustrerend en zo niet productief.

Wat je ervaart met uitstelgedrag is een signaal

Het is waar dat je soms gewoon moet duwen, een beetje discipline moet opbrengen en gewoon moet beginnen. Ik besef mij goed dat het een signaal is maar gelukkig niks ernstigs. Weet ik al goed hoe ik het wil hebben? Heb ik er een goed gevoel over? Indien nee, waardoor komt dat? Is het onderwerp, interessant, leuk of juist andersom? Iedere situatie is weer anders, toch er zijn altijd oplossingen waardoor het wel lukt.

Maak het leuker

Wat je moet doen is vervelend als je het je niet motiveert. Alles waar je niet zelf voor kiest, te saai, te moeilijk of overbodig lijkt kan rekenen op uitstel gedrag. Je hele brein werkt hard om te voorkomen dat je aan de taak begint. Maar wat als je er zelf een uitdaging maak?

uitstelgedrag NU niet uitstellen

Tips en het woord nu

Wat als discipline niet echt jouw sterke kant is? Doe een stapje terug, en zoek uit waarom je nu precies uitstelt. Welk aspect van de taak vind je vervelend? En wat kun je doen om het minder vervelend of zelfs leuk te maken? Het woord nu is ook een makkelijk ezelsbruggetje. N - niet U - uitstellen. Wat kan je NU doen om om wel te slagen?

 • Misschien kun je er een spelletje van maken. Om te proberen minimaal 20 tips te vinden in 15 minuten.
 • Misschien kun je jezelf extra uitdagen. Om te kijken of je het super mooi, super goed of extra degelijk kunt uitvoeren.
 • Wellicht kun je je lat naar beneden bijstellen. Slecht werk is in ieder geval een start en je weet daarna wat je niet wilt. Je kan het later alsnog verbeteren.
 • En wellicht kun je het simpelweg leuker maken. Door een andere invalshoek te kiezen, het op een andere manier aan te pakken of te werken in een andere volgorde.

Vooruitgang is belangrijker dan kwaliteit

Als je iets doet wat je leuk vindt, is er geen noodzaak tot uitstel of om te pushen. Vaak is beginnen het halve werk en komt resultaat alsnog. Dus zoek naar het plezier in de taak die je uitstelt. Als je worstelt met uitstelgedrag werkt het goed om je eerst te richten op vooruitgang en dan pas op kwaliteit.

Beter een imperfect resultaat dan helemaal geen resultaat.

Vind je het moeilijk?

Geen zorgen, wellicht is jouw situatie gewoon wat complexer. Zal ik met je meedenken hoe het anders kan? Kan ik je helpen uitstelgedrag elimineren? Discipline ontwikkelen en vol passie je taken laten uitvoeren? Stuur mij een berichtje over je uitstelgedrag en ik denk met je mee.