Depressies geven verschillende klachten, niet alleen psychische.

Je klachten hebben invloed op je gedachten, gedrag en lichamelijke. Hieronder vind je de belangrijkste informatie op een rij. Om van een depressie te spreken hoef je niet alle klachten te hebben. De symptomen kunnen per persoon verschillen en op andere perioden van de dag tot uiting komen.

Als je vermoedt dat je depressie symptomen hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Of neem contact op en wandel met mij om inspiratie op te doen. Lees de tips en neem stappen voor passende hulp zoals jij die ziet zitten.

In het kort

 • Bij een depressie ben je langer dan 2 weken somber en/of heb je nergens zin in. Ook kan je je moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen.
 • Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk:
 • structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
 • actief zijn: ga elke dag sporten/bewegen, blijf aan het werk.
 • blijf in contact met andere mensen.
 • De huisarts, praktijkondersteuner en of Arbo arts kunnen hierbij helpen.
Vergoeding coaching, depressie, burn-out

Een depressie gaat niet vanzelf over.

Als de depressie ernstig is of niet overgaat, is het raadzaam niet alleen verder te tobben. Het is te kostbaar om je dierbare te verliezen, werk en of inkomen. Beter te vroeg hulp als een nog langere weg te gaan.

Wat meer uitleg, wat is een depressie?

Bij een depressie bent je het grootste deel van de dag somber en/of je heb nergens meer zin of plezier in. Daarnaast heb je nog meer depressieve verschijnselen, zoals moeheid en concentratieproblemen.

Een depressie is een aandoening die veel voorkomt. Een aandoening die vaak onderschat word wat voor effect dit heeft. Het is niet iets om je voor te schamen of schuldig over te voelen.

Als het je helpt, ik heb zelf een depressie gehad. Achteraf kan ik het nut ervan zien, in plaats van schaamte en balen. Ik kan meer genieten van het dagelijks leven en ben een gewaardeerd persoon in kennissen, familie, vrienden en professionele kringen.

Heb ik een depressie?

 • Je heb een depressie als je: minstens 1 van de 2 belangrijkste verschijnselen ervaart en minstens twee weken aanhouden (somber en of nergens zin in hebben)
 • en in totaal minstens 5 van de genoemde verschijnselen (Gevoel van schuld, waardeloos, overbodig, onrustig, stress, snel geïrriteerd, of juist traag en sloom, besluiteloosheid en of concentratie problemen. Het eten smaakt niet meer. Of u wilt juist extra veel eten. Je ben moe je slaapt slecht of juist heel veel. Je vindt het leven zwaar, je verlangt naar de dood of erger.
 • Een depressie verstoort uw dagelijks leven. Je heb er veel last van: thuis, in uw vrije tijd en/of op uw werk.

Behandeling van depressie

De behandeling van een depressie gaat in stappen en kost energie en tijd:

 • Je krijgt adviezen om de depressie aan te pakken en hier maak je zin voor. Bijvoorbeeld planning wat je per dag gaat doen, elke dag naar buiten en bewegen.
 • Een coach of huisarts begeleid je met gesprekken. Dit kan een kort traject zijn afhankelijk van wanneer je hulp ben gaan zoeken. Je leert beter omgaan met problemen in het dagelijks leven.

Als dat niet voldoende helpt of als de depressie ernstig is:

 • Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie).
 • Medicijnen (antidepressiva en altijd via een arts).

Let op

Medicatie is geen oplossing, het verzacht de emoties en helpt je een woelige periode doorkomen. Nadeel hiervan is vaak het aantal bijwerkingen en dat ook de positieve emoties afgevlakt worden. Bij langdurige aandoeningen kan het toch weer een verstandige keuze zijn.

Mag en waar kan ik je helpen?