Depressies geven verschillende klachten, niet alleen psychische.

Je klachten hebben invloed op je gedachten, gedrag en lichamelijke. Hieronder vind je de belangrijkste informatie op een rij. Om van een depressie te spreken hoef je niet alle klachten te hebben. De symptomen kunnen per persoon verschillen en op andere perioden van de dag tot uiting komen.

Als je vermoedt dat je depressie symptomen hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Of neem contact op en wandel met mij om inspiratie op te doen. Lees de tips en neem stappen voor passende hulp zoals jij die ziet zitten.

In het kort

Vergoeding coaching, depressie, burn-out

Een depressie gaat niet vanzelf over.

Als de depressie ernstig is of niet overgaat, is het raadzaam niet alleen verder te tobben. Het is te kostbaar om je dierbare te verliezen, werk en of inkomen. Beter te vroeg hulp als een nog langere weg te gaan.

Wat meer uitleg, wat is een depressie?

Bij een depressie bent je het grootste deel van de dag somber en/of je heb nergens meer zin of plezier in. Daarnaast heb je nog meer depressieve verschijnselen, zoals moeheid en concentratieproblemen.

Een depressie is een aandoening die veel voorkomt. Een aandoening die vaak onderschat word wat voor effect dit heeft. Het is niet iets om je voor te schamen of schuldig over te voelen.

Als het je helpt, ik heb zelf een depressie gehad. Achteraf kan ik het nut ervan zien, in plaats van schaamte en balen. Ik kan meer genieten van het dagelijks leven en ben een gewaardeerd persoon in kennissen, familie, vrienden en professionele kringen.

Heb ik een depressie?

Behandeling van depressie

De behandeling van een depressie gaat in stappen en kost energie en tijd:

Als dat niet voldoende helpt of als de depressie ernstig is:

Let op

Medicatie is geen oplossing, het verzacht de emoties en helpt je een woelige periode doorkomen. Nadeel hiervan is vaak het aantal bijwerkingen en dat ook de positieve emoties afgevlakt worden. Bij langdurige aandoeningen kan het toch weer een verstandige keuze zijn.

Mag en waar kan ik je helpen?