Niet goed genoeg voelen

Veel mensen hebben wel eens de twijfel of ze iets goed genoeg hebben gedaan. Met de informatie die ze nu hebben overwegen ze of het resultaat goed genoeg is, heel normaal. Genoeg mensen hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn of zelfs een totale mislukking voelen. Op het werk, op school, thuis, het is lang niet door perfectionisme.

Zeker niet als het gaat met extreme eisen die hoger liggen dan je aan een ander stel. Het is schadelijk als je denkt nooit goed genoeg te kunnen presteren. Dat je niet de perfecte zoon of dochter kunt zijn. Of dat je verdrietig raak van de extreme drang naar perfect resultaat.

Geschiedenis is je toekomst totdat..

In het verleden is iets gebeurd, (wellicht zonder dat je hiervan bewust bent) als kind of later in een ongezonde situatie. Je voelt je minderwaardig als een ander, je ervaart, stress en angst voor wat een ander zal zeggen. Complimenten ervaar je als ongemakkelijk, sterker nog, je praat daar snel overheen en bedenkt wat nog beter had gekund.

goed genoeg

Iedereen is waardevol!

In dit stuk geef ik je een aantal tips, want iedereen is waardevol! Groot, klein, dun of dik, bij onze geboorte waren we allemaal eender.

Niemand is perfect, want als je alles al wist...

Het is heel makkelijk om te zien wat jij allemaal niet goed genoeg doet. Iedereen maakt fouten, zo zal ik hier en daar vast een taal foud 😉 schrijven. Als niemand perfect is, is dan niemand goed genoeg?

Als je alles al wist was je niet in staat om nog iets te leren. Je zou niet in staat zijn te genieten van nieuwe dingen. Niemand zou in staat zijn te groeien of beter te worden. Je zou niemand hebben om mee te vergelijken, jij zou (heel saai) perfect zijn.

Jij bent meer dan de dingen die je doet.

Jezelf niet goed genoeg voelen komt vaak voort uit het feit dat je jezelf beoordeeld op iets wat jij doet. Je zegt iets stoms, je vergeet eens wat of je maakt een foutje op je werk. Jij ben zelf de grootste criticus en (te) hard voor jezelf. Maar betekent dat dat jij ineens niet goed genoeg bent? Of betekent dat dat jij een mens bent, en dus net als iedereen weleens iets niet helemaal doet zoals je het had willen doen? Zolang jij jouw eigenwaarde af laat hangen van jouw acties zul je jezelf nooit goed genoeg voelen.

De mensen met wie je je vergelijkt

Vaak zijn we geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. Die andere buurman heeft en fonkel nieuwe auto en jij kan alleen die oudere auto veroorloven. Is hij succesvoller of slechts een fictieve status? Wellicht slaapt de buurman slecht door de auto lening. Jouw auto is volledig betaald wetende dat je de komende garage rekening kan betalen. Schijn bedriegt soms en zelf vullen we ons beeld met negatieve gedachtes.

Verleg je focus

Dingen die je over jezelf denkt laten afhangen van een ander. Deze manier van vergelijken heeft echt totaal geen zin. Je zult altijd wel iemand kunnen vinden die er leuker uitziet dan jij, die dunner, dikker, langer, slimmer of meer succesvol is dan jij. Focus je op hoe ver je al bent gekomen, in plaats van op hoe ver je nog moet gaan of op het resultaat.

Als je dan toch vergelijkt

Probeer eens op een andere manier te vergelijken. Oordeel niet en wees niet jaloers, kijk naar hen op de manier zoals je ook naar jezelf kijkt. Dan zul je zien dat al die anderen net zo zijn als jij. Imperfecte mensen die helemaal goed zijn zoals ze zijn.

Wanneer je het idee hebt dat je de steun en liefde van anderen niet verdient, heb je deze juist het hardst nodig. Wil je je waardevol voelen, af van de stress en de drang naar perfectionisme? Maak nu je keuze voor een andere toekomst en investeer in een gezonde en gelukkige toekomst.

Niet goed genoeg voelen ligt niet aan jou

Soms zal niets wat je doet goed genoeg zijn voor anderen, wat je ook doet. Maar weet je wat? De enige verwachtingen waar je aan moet voldoen, zijn die van jezelf. Voor sommige mensen zal niets wat je doet goed genoeg zijn en jij voelt je steeds als een mislukking. Maar is dat terrecht?

Niet goed genoeg voelen zijn schadelijke momenten, vooral als deze veroorzaakt worden door een familielid of je partner. Kinderen en volwassenen met een laag zelfbeeld zijn heel gevoelig voor suggesties die jaren later nog parten spelen.

Perfectionisme

Een perfectionist kan gedreven worden door dat het wellicht nooit goed genoeg kan zijn. Dat zorgt ervoor dat degene veel doet, veel focus heeft en streeft naar hoge kwaliteit. Absoluut niet verkeerd, sterker nog, het heeft ook zo zijn voordelen. De keerzijde is echter dat de perfectionist niet zo snel tevreden is. Ze laten het zichzelf niet toe te genieten als iets is bereikt en vaak handelen vanuit ontevredenheid. Voor enthousiasme is vaak geen plaats, helaas.

Overtuiging

Het belangrijkste om te beseffen is dat iedereen dat doet waarvan hij of zij denkt dat het goed is. Als het later niet goed genoeg blijkt te zijn komt dat omdat je (nog) niet alles wist. Hoe of dat het beter zou kunnen.. maar moet het beter? Van wie, jij zelf of dat stemmetje in je hoofd? Het maakt je minder gelukkig en je geniet minder in het dagelijks leven.

Dus vraag je af, wanneer ga je jezelf zijn, geef je toekomst een andere focus. Vragen?